O nama

Hanns-Seidel-Stiftung je prve aktivnosti u Republici Hrvatskoj proveo krajem 1996., a 1. ožujka 1997. službeno je otvoren ured u Zagrebu uz podršku Ministarstva vanjskih poslova RH.

Zagrebački ured Zaklade Hanns Seidel dio je Instituta za europski i transatlantski dijalog. Glavni cilj Instituta je promicati europski i međunarodni dijalog temeljen na demokratskim vrijednostima kao što su sloboda, demokracija, vladavina prava, jednakost, ljudska prava, načelo solidarnosti i supsidijarnosti.

Hanns-Seidel-Stiftung Zagreb

Hanns-Seidel-Stiftung je prve aktivnosti u Republici Hrvatskoj proveo krajem 1996., a 1. ožujka 1997. službeno je otvoren ured u Zagrebu uz podršku Ministarstva vanjskih poslova RH. U prvoj fazi našeg djelovanja u Hrvatskoj, tijekom rane post-konfliktne faze, pružali smo potporu izgradnji i jačanju demokratskih institucija kao i civilnog društva. U drugoj smo fazi, razdoblju tranzicije i procesu pristupanja EU i NATO, zajedno s našim partnerima iz državnog sektora i civilnog društva poduprli sveobuhvatnu transformaciju hrvatske politike i društva. Sada nam je u fokusu jačanje bilateralnog, regionalnog i europskog dijaloga, zatim analize i savjetovanja o političkim, ekonomskim i društvenim promjenama u domaćem i međunarodnom okruženju, a posebnu ulogu dajemo razvijanju i jačanju suradnje i umrežavanju regionalnih i međunarodnih dionika u javnoj upravi, politici, pravosuđu, znanosti, diplomaciji i civilnom društvu. Kao politička zaklada, posvećeni smo demokratskom građanskom obrazovanju s ciljem aktivnog sudjelovanja građana u politici i društvu.

Naši instrumenti:
U suradnji s našim domaćim partnerima provodimo kratkoročne i dugoročne projekte koji obuhvaćaju međunarodne konferencije, okrugle stolove, seminare, studijska putovanja, razmjene stručnjaka, izradu političkih analiza, studija i dr.

Naši partneri:
Diplomatska akademija MVEP, Jean Monnet Inter-University Centre of Excellence Opatija, Pravni faukultet Sveučilišta u Rijeci, Pravni fakultet Osijek, Jean Monnet katedra za europsko javno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zaklada hrvatskog državnog zavjeta, Politička akademija BiH, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Diplomatski klub, Pravosudna akademija, Institut za razvoj i međunarodne odnose.

Hanns-Seidel-Stiftung München

„U službi demokracije, mira i razvitka“ moto je Zaklade Hanns Seidel koji najbolje opisuje njezin rad i zadaću kako u Njemačkoj tako i u svijetu. Bivši savezni njemački predsjednik, Roman Herzog, zadaću političkih zaklada označio je kao „odgoj za demokraciju“ koji doprinosi tome da građani u otvorenom društvu sa što je moguće više znanja participiraju u procesu unapređenja demokracije. Hanns-Seidel-Stiftung osnovana je kao udruga 11. travnja 1967. sa sjedištem u glavnom bavarskom gradu Münchenu. U skladu sa statutom pruža demokratsko i građansko obrazovanje njemačkog naroda na kršćanskim temeljima. Sa svojim uredima pristuna je u preko šezdeset zemalja diljem svijeta. Njemačke politčke zaklade su financijski, pravno i organizacijski neovisne od političkih stranaka, bliske su im pak svjetonazorski. Hanns-Seidel-Stiftung svoj rad temelji na kršćanskoj slici svijeta, što znači stvaranje okvira u kojima se čovjek može slobodno razvijati, poticanje samoodgovornosti isto tako i poticanje socijalne odgovornost isolidarnosti.

Studentska praksa

Imate sposobnost da se uklopite u visoko postavljene zahtjeve radnog okruženja i željni ste stjecanja novih znanja i vještina, širiti mrežu kontakata i sudjelovati kao dio organizacijskog tima u našim aktivnostima, pošaljite nam svoj životopis i motivacijsko pismo na: hsst-zagreb@hsst.hr

Studentska praksa u uredu Zaklade Hanns Seidel traje četiri tjedna.