16.5.2022

Zaštita okoliša i održivi ekonomski razvoj u EU i državama u postupku pristupanja

Stanje u Srbiji i dosadašnja iskustva Hrvatske kao članice EU

Interakcija zaštite okoliša, pravnog sustava i gospodarskog razvoja (na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini) složena je i višestruka. Pitanje zaštite okoliša i održivog gospodarskog razvoja jedan je od najosjetljivijih aspekata procesa pristupanja EU. Očuvanje prirode i rizici koje donose klimatske promjene nikada nisu bili tako visoko pozicionirani na dnevnom redu EU-a.

Hrvatska kao članica Europske unije, ali i država koja sa Srbijom dijeli važan dio zajedničke političke, institucionalne i pravne povijesti, može predstavljati vrijedan primjer za sva pitanja s kojima se Srbija sada suočava.

Učinak Projekta je višetruk, a svaki predstavlja jednako važan aspekt njegove ukupne svrhe. Pozitivno okruženje za razvoj znanstvene i obrazovne suradnje između Srbije i Hrvatske vrijedan je poticaj ne samo za daljnje jačanje suradnje srpskih i hrvatskih znanstvenih i obrazovnih institucija, već potiče i druge slične projekte prekogranične suradnje tijela javne vlasti i organizacija civilnog društva kao i osnaživanje javnih politika u području zaštite okoliša i održivog razvoja.

PROGRAM