25.3.2022

Europski zeleni plan: Institucionalni i ekonomski izazovi za EU u izazovnom strateškom okruženju

Europski zeleni plan (EZP), Rovinj 25. ožujka 2022.g.

Europski zeleni plan (EZP) sveobuhvatna je strategija Europske komisije koja zahvaća brojne politike te zahtjeva izmjene i nadopune niza europskih zakona s ciljempostizanja klimatske neutralnosti do 2050, razdvajanja rasta od eksploatacije resursa uz poticanje zelene tranzicije.

No, Europa kao klimatski neutralni kontinent ovisi o brojnim faktorima kako unutarnjim tako i vanjskim. Ovaj ambiciozni plan zahtijeva snažne institucionalne i ekonomske kapacitete te političku volju za provedbu sveobuhvatnih reformi na europskoj i nacionalnim razinama. Međutim, zeleni plan je postao i neodvojiv dio europske vanjske politike, a njegov uspjeh ovisi o partnerstvu s različitim dionicima diljem svijeta.

Koje su perspektive za Europski zeleni plan? Koje su potencijalne poteškoće? Tko su glavni partneri i glavni izazovi za tako ambiciozan i važan plan? Kako će Zeleni plan utjecati na geopolitičke partnere EU u svijetu? Koje su jake, a koje slabe karike u političkom i institucionalnom okviru važnom za provedbu Europskog zelenog plana? Što Zeleni plan znači za Hrvatsku i kako ga provesti?

U interaktivnom okruglom stolu s renomiranim stručnjacima otvarat će se važna pitanja vezana uz institucionalni i ekonomski aspekt Europskog zelenog plana u izazovnom strateškom okruženju i potencijalnim implikacijama za Hrvatsku.

PROGRAM