12.12.2022

"Schengen and European Borders"

4th UNESCO Chair Conference, Zagreb, 9. prosinca 2022

U organizaciji Hanns-Seidel-Stiftung i UNESCO-ove katedre za slobodno kretanje osoba, migracije i interkulturalni dijalog, održana je četvrta po redu konferencija “Schengen and European Borders”.

Konferencija se održala dan nakon što je Vijeće ministara pozitivno odlučilo o članstvu Republike Hrvatske u Schengenu. Naime, jučer je jednoglasnom odlukom na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica u Bruxellesu odlučeno da Hrvatska postaje 27. članica šengenskog prostora i za manje od mjesec dana ukidaju se granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a na proljeće i u zračnim lukama.

Značajnost ovoj Konferenciji svojim sudjelovanjem u svojstvu izlagača dali su neki od vodećih europskih znanstvenika koji su raspravljali o nizu aktualnih tema kao što je prijedlog izmjena Schengenskog zakonika, nadzor vanjskih granica EU-a, poštivanje temeljnih prava na granicama, primjena umjetne inteligencije i modernih tehnologija, zatvaranje granica i uvođenje graničnih kontrola unutar Schengena i o nizu drugih zanimljivih tema.

PROGRAM